Het openbaar vervoer nemen: trein, tram, metro en bus
Het openbaar vervoer maakt vandaag een cruciaal onderdeel uit van onze zakelijke mobiliteit. Verplaatsingen voor het werk gebeuren lang niet meer alleen met de auto, maar ook met de tram, bus en trein, al dan niet aangevuld met een ritje met de (deel)fiets of (deel)step. Of die bonte verzameling van trein- en tramticketjes dan voor jou extra administratieve rompslomp betekent? Helemaal niet. Alle verplaatsingen met het openbaar vervoer verschijnen gewoon op één periodieke factuur, die ook mobiliteitsuitgaven zoals taxi– of parkeerkosten oplijst.
Treinticket kopen met je mobiliteitskaart
Via de Milo-app die gekoppeld is aan de MAES Mobility Card koop je in een handomdraai je treintickets bij de NMBS. Bovendien kunnen jij en je medewerkers elke treinrit categoriseren. Is het een woon-werkverplaatsing, is het een verplaatsing naar een klant of hoort de rit bij nog een andere kostenpost, dan voeg je gewoon extra informatie toe. Kostennota’s en bonnetjes handmatig verwerken is met andere woorden voorgoed verleden tijd, en dat betekent een administratieve vereenvoudiging van formaat.
Van eenmalige busrit tot abonnement
Nemen jij en je werknemers de bus? Dan kunnen jullie je tickets van De Lijn rechtstreeks aanschaffen via de Milo-app – tenminste, als jullie MAES Mobility Card-houder zijn! Ook een abonnement bij De Lijn activeer en betaal je met je mobiliteitskaart. Eventuele kortingen die bepaalde steden of gemeenten aan hun inwoners cadeau doen, worden automatisch verrekend.
Brussels openbaar vervoer
Tot slot maakt de MAES Mobility Card het makkelijk om het openbaar vervoer te nemen in Brussel, inclusief de metro. Met deze mobiliteitskaart kun je namelijk terecht bij de betaalautomaten van GO en aan de loketten van Bootik en Kiosk. Werk je met de MOBIB-kaart? Dan koppel je die gewoon aan je MAES Mobility Card!
Vraag hier je MAES Mobility Card aan
Veelgestelde vragen
Hoe snel heb ik mijn MAES Mobility Card
Wanneer we de aanvraag krijgen gaan wij hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Van zodra je een account krijgt moet je zelf nog we de MMC aanvragen. Na deze aanvraag wordt de MMC klaargemaakt en verzonden, dit kan wel tot 2 weken duren.
Hoe moet ik een MAES Mobility card aanvragen?
Een MMC aanvragen kan door een mailtje te sturen naar mmc@maesmobility.be, wij bezorgen je dan de aanvraagformulieren. Hier kan je alle informatie terugvinden
Kan ik met een BTW-nummer uit het buitenland de MAES Mobility Card aanvragen?
Nee , dit kan niet. Wij verwijzen u dan rechtstreeks door naar www.xximo.com
Kan de kilometerstand ingave uitgezet worden ?
Nee , dit kan niet. Om tijd te besparen kan u wel altijd ‘ 0 (nul) ‘ ingeven bij ingave van de kilometers alvorens het tanken.
Kan ik vignetten betalen (bvb. Oostenrijk , Zwitserland) met de MMC?
Als de kaarthouder is geautoriseerd voor Parking / Toll en de betalingen fysiek worden gedaan, waarbij de afrekening op de terminal daadwerkelijk plaatsvindt op de code voor “Toll & Bridge fees”, dan kunnen deze Eurovignetten inderdaad worden aangeschaft. Via internet is dit echter niet mogelijk.
Kan ik mijn pincode aanpassen of de code overnemen van mijn bestaande (MAES) tankkaart ?
U kan uw pincode zelf kiezen bij het aanvragen van de MMC via een Self Service Webapplicatie. Deze code kan en mag dus dezelfde zijn als die van een MAES tankkaart.
Wordt mijn kaart GRATIS vervangen bij verlies , diefstal of beschadiging?
Nee. Indien u uw kaart verliest of wordt gestolen dan blokkeert u best de kaart via CARD STOP. Nieuwe kaarten worden afgeleverd tegen de geldende tarieven.
Kan mijn MMC op nummerplaat gezet worden ?
Een MMC is altijd op naam en persoonlijk. Op nummerplaat is niet mogelijk en ze is ook niet overdraagbaar aan derden.