Mobiliteitsbudget 2020
Vroeger namen veel mensen standaard de wagen om op het werk te geraken, klanten een bezoekje te brengen of zelfs om ’s middags even een broodje te halen. Die tijd ligt onherroepelijk achter ons. De wegen slibben dicht en de auto is allang niet meer altijd de snelste manier om je te verplaatsen. Bovendien neemt het bewustzijn toe dat er nu eenmaal geen ‘planeet B’ is. Het mobiliteitsbudget, dat werkgevers sinds 1 maart 2019 kunnen uitreiken, sluit mooi aan op deze veranderingen. Het laat werknemers namelijk toe om een bepaald budget te verdelen over verschillende soorten vervoersmiddelen – van de elektrische step tot de tram of Uber – en zo efficiënt én duurzaam te pendelen. De MAES Mobility Card, waarmee je probleemloos je busritten betaalt of een elektrische scooter huurt, past perfect in het plaatje. Ontdek hier alles over het mobiliteitsbudget!
Hoe werkt het mobiliteitsbudget
Als een werkgever kiest voor de invoering van het mobiliteitsbudget, en als de werknemer ermee instemt (beide partijen hebben de keuzevrijheid), ruilt die laatste zijn of haar bedrijfswagen in voor een som geld die hij kan gebruiken om zich van en naar het werk te verplaatsen. De som kan ingezet worden op drie pijlers:
Pijler 1: een nieuwe bedrijfswagen
De voorwaarde is dat die nieuwe bedrijfswagen minstens zo milieuvriendelijk is als de wagen die je inruilde, en maximaal 105 gram CO2 per kilometer uitstoot (vanaf 2020 daalt die grens tot 95 gram). De nieuwe wagen mag bovendien voor de werkgever niet meer kosten dan diegene die hij vervangt. Hier gelden dezelfde sociale en fiscale regels als bij een klassieke bedrijfswagen.
Pijler 2: duurzame vervoersmiddelen
Hieronder valt een hele waaier aan milieuvriendelijke transportmiddelen zoals een (elektrische) fiets, een monowheel, een speedpedelec, een elektrische step, maar ook het openbaar vervoer (zowel losse tickets voor trein, tram, metro en bus als abonnementen zijn een optie). Ook gedeeld vervoer, zoals een Uber of carpooldiensten, behoren tot de mogelijkheden. Deze oplossingen zijn volledig vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.
Pijler 3: restsaldo in cash
Je hoeft je mobiliteitsbudget niet helemaal op te gebruiken. Wat je overhoudt, kun je op het einde van het jaar in geld laten uitbetalen. Op dat bedrag betaal je wel een belasting van 38,07%.
Mobiliteitsbudget voorbeeld
We geven twee praktische cases om het systeem van het mobiliteitsbudget te verduidelijken.
- Voorbeeld 1:
Steven woont in Ninove, maar pendelt elke dag naar Brussel. Hij neemt zijn duurzame wagen tot aan een park-and-ride aan de rand van de stad (pijler 1), om daarna de laatste kilometers af te leggen met de plooifiets die hij in zijn koffer meevoert (pijler 2). - Voorbeeld 2:
Malika woont in Wilrijk en werkt vlak bij het station van Leuven. Elke ochtend springt ze op haar elektrische fiets om naar het station van Berchem te trappen (pijler 2). Daar stapt ze op de trein naar Leuven (pijler 2).
Mobiliteitsbudget berekenen
Je mag de drie pijlers naar hartenlust combineren, zolang je maar binnen je budget blijft.
De bedrijfswagen die je inruilt, bepaalt uiteraard de grootte van je mobiliteitsbudget, maar dat is niet de enige factor die een rol speelt. Eigenlijk moet je rekening houden met de volledige jaarlijkse brutokosten die voor de werkgever gepaard gingen met jouw bedrijfswagen. Zo’n ‘total cost of ownership’ (TOC), of de totale kost voor de werkgever, omvat ook andere parameters, zoals onder meer
- de brandstofkosten
- de onderhouds- en herstellingskosten
- de CO2-uitstoot van de wagen
- de fiscale aftrekbaarheid
- tot zelfs het rijgedrag van de bestuurder (in de vorm van eventuele ongevallen en schade op het einde van het contract)
Wie komt ervoor in aanmerking?
Zowel de werknemer als de werkgever moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
Mobiliteitsbudget Werkgever
Werkgevers moeten al minstens drie jaar ononderbroken bedrijfswagens aanbieden.
Mobiliteitsbudget werknemer
Werknemers moeten bij hun huidige werkgever al minstens drie maanden ononderbroken over een bedrijfswagen beschikken en tijdens de voorbije drie jaar aan een van deze drie scenario’s beantwoord hebben:
-
- al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikken
- of gedurende minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikt hebben
- of daarvoor in aanmerking komen of gekomen zijn
Het verschil met de mobiliteitsvergoeding
Het mobiliteitsbudget is niet de enige maatregel die de regering lanceerde. Daarnaast is er nog de mobiliteitsvergoeding of de ‘cash for car’-regeling. Beide systemen hebben heel wat gelijkenissen, maar ook enkele verschillen. Zo is een bedrijfswagen geen optie voor wie met een mobiliteitsvergoeding aan de slag gaat. Onze pagina gewijd aan het thema gaat hier nog dieper op in.
Vraag hier je MAES Mobility Card aan
Veelgestelde vragen
Hoe snel heb ik mijn MAES Mobility Card
Wanneer we de aanvraag krijgen gaan wij hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Van zodra je een account krijgt moet je zelf nog we de MMC aanvragen. Na deze aanvraag wordt de MMC klaargemaakt en verzonden, dit kan wel tot 2 weken duren.
Hoe moet ik een MAES Mobility card aanvragen?
Een MMC aanvragen kan door een mailtje te sturen naar mmc@maesmobility.be, wij bezorgen je dan de aanvraagformulieren. Hier kan je alle informatie terugvinden
Kan ik met een BTW-nummer uit het buitenland de MAES Mobility Card aanvragen?
Nee , dit kan niet. Wij verwijzen u dan rechtstreeks door naar www.xximo.com
Kan de kilometerstand ingave uitgezet worden ?
Nee , dit kan niet. Om tijd te besparen kan u wel altijd ‘ 0 (nul) ‘ ingeven bij ingave van de kilometers alvorens het tanken.
Kan ik vignetten betalen (bvb. Oostenrijk , Zwitserland) met de MMC?
Als de kaarthouder is geautoriseerd voor Parking / Toll en de betalingen fysiek worden gedaan, waarbij de afrekening op de terminal daadwerkelijk plaatsvindt op de code voor “Toll & Bridge fees”, dan kunnen deze Eurovignetten inderdaad worden aangeschaft. Via internet is dit echter niet mogelijk.
Kan ik mijn pincode aanpassen of de code overnemen van mijn bestaande (MAES) tankkaart ?
U kan uw pincode zelf kiezen bij het aanvragen van de MMC via een Self Service Webapplicatie. Deze code kan en mag dus dezelfde zijn als die van een MAES tankkaart.
Wordt mijn kaart GRATIS vervangen bij verlies , diefstal of beschadiging?
Nee. Indien u uw kaart verliest of wordt gestolen dan blokkeert u best de kaart via CARD STOP. Nieuwe kaarten worden afgeleverd tegen de geldende tarieven.
Kan mijn MMC op nummerplaat gezet worden ?
Een MMC is altijd op naam en persoonlijk. Op nummerplaat is niet mogelijk en ze is ook niet overdraagbaar aan derden.