Keuring mazouttank: wettelijk verplicht én goed voor je gemoed

Iemand met een béétje gezond verstand laat zijn voordeur niet wagenwijd openstaan als hij naar de winkel gaat, vertrekt niet naar het zuiden van Frankrijk zonder een voorraadje zonnecrème in te pakken en … laat zijn mazouttank geregeld controleren. Zo’n controle is wettelijk verplicht, maar zelf doe je er ook je voordeel mee. Hier ontdek je waarom!

keuring mazouttank

Verplichte keuring van je mazouttank

Op 1 maart 2009 verplichtte de overheid de keuring van alle bestaande particuliere stookolietanks in het Vlaams Gewest. Of je er met één check vanaf komt, is afhankelijk van de grootte en de locatie van je tank. Heb je bijvoorbeeld een bovengrondse tank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, dan volstaat die initiële controle.

Wie daarentegen voor zijn verwarming rekent op een ondergrondse tank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, moet om de vijf jaar een herhalingscontrole laten uitvoeren. Voor tanks met een opslagcapaciteit van meer dan 5.000 kilogram of 6.000 liter gelden aparte voorschriften (en meer controles), net zoals voor tanks in Wallonië en Brussel.

> Kom alles te weten over mazout kopen bij MAES

En jij kunt op je twee oren slapen

Natuurlijk wil je als eigenaar van een mazouttank wettelijk in orde zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom je je stookolietank moet laten controleren. Het is namelijk ook in jouw belang om lekken te voorkomen of snel op te sporen. Niet alleen verlies je kostbare brandstof als je tank lekt; je bent bovendien verplicht om een bodemsanering te laten uitvoeren als stookolie van jouw tank in de bodem terechtkomt. Tot slot hechten veel verzekeringsmaatschappijen belang aan een regelmatige tankcontrole. Zij dekken bijvoorbeeld alleen stookolieschade en saneringskosten op voorwaarde dat je je tank volgens de wettelijke regels hebt laten keuren. Benieuwd of dat voor jouw verzekering geldt? Je vindt die informatie in je brandpolis of familiale verzekering.

Mazouttank laten controleren: geen reden tot paniek

Na de controle krijgt je tank een dop of label met een bepaalde kleurcode. Groen betekent dat je tank helemaal in orde is. Een tank die een oranje label krijgt, is niet volledig in orde, maar vormt niet meteen een gevaar voor het milieu. Je krijgt in dat geval zes maanden om de nodige aanpassingen te doen, en daarna komt de technicus opnieuw langs voor een controle. Rood is minder aangenaam nieuws: je tank moet hersteld of gereinigd worden en moet buiten gebruik blijven tot dit in orde is.

Klinkt heftig, zo’n tankcontrole? Dat is het helemaal niet! Als je je tank goed onderhoudt en regelmatig laat nakijken, is een keuring helemaal niets om je zorgen over te maken. De kans op lekken is dan bijzonder klein (gemiddeld 3,5%) en die op effectieve milieuschade nóg kleiner.

Bij MAES kun je terecht voor de controle van je tank. Bovendien verwittigen we je wanneer er eventueel een volgende check-up nodig is. Handig!