MAES tolheffing

Kilometerheffing voor vrachtwagens in België

Vanaf 01 april 2016 moet iedere vrachtwagen die op het Belgische grondgebied rondrijdt voorzien zijn van een On Board Unit (OBU). De OBU is enkel vereist wanneer het motorvoertuig een MTM (Maximale Toegestane Massa) heeft van meer dan 3.5 ton. Vanaf 01 januari 2018 is hier ook de extra voertuigcategorie N1 met carrosseriecode BC van 3.5 ton of minder bij gekomen.

De tol wordt geheven op autosnelwegen, maar ook op een aantal regionale en gemeentelijke wegen. De OBU moet altijd aan staan van zodra je je in België begeeft d.w.z.: ook als je je niet op een tolweg begeeft. De tol wordt geregeld door het bedrijf Satellic in opdracht van Viapass.

Sinds januari 2018 kan het OBU toestel ook gebruikt worden voor de Liefkenshoektunnel. Meer info kan je hieronder terugvinden.

Wat kan MAES voor je betekenen in het hele tolverhaal.

Als erkend partner van Satellic zijn wij je eerste aanspreekpunt.

  • Wij maken je wegwijs in het tolsysteem
  • Wij geven antwoord op al je vragen
  • Wij nemen de volledige administratieve last over

Dat wil zeggen:

  • Wij registreren je bedrijf en je wagens via het portaal van Satellic
  • Wij kunnen de OBU’s bestellen, Satellic vraagt hier altijd een waarborg van 135 euro per toestel voor. We sturen de betalingsgegevens hiervan door
  • Wij kunnen de OBU’s en de wagens koppelen en ontkoppelen in het systeem
  • Wij nemen de betalingsgarantie over
  • Wij zullen per Sepa, de verschuldigde bedragen innen om de 14 dagen

In tegenstelling tot vele andere aanbieders van deze service is en blijft onze service gratis. 

Wat moet je doen om van deze gratis service te genieten?

  • Je zou onderstaande documenten ( Machtiging & SEPA- mandaat ) moeten invullen en aan ons bezorgen
  • Je zou een kopie van de documenten van de wagen moeten doorsturen naar ons ( kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs & identificatieverslag of technische fiche )

Werking van het systeem

De OBU detecteert via satellietsignaal waar het voertuig zich bevindt en welke route het volgt. Het systeem past dan het tarief toe dat op dat wegtype van toepassing is. De OBU berekent de te betalen tol, deze is afhankelijk van de maximum toegelaten massa, de emissieklasse en het type weg.

Alles kan je gemakkelijk volgen via het portaal van Satellic, de Road User Portal, daar kan je een overzicht krijgen het te betalen bedrag, als ook van waar de wagen heeft gereden. Hierop kan je ook je facturen terugvinden. Van ons krijg je dan om de 2 weken een mail met het te betalen bedrag ter info en dan bieden we dit aan je bank aan via domiciliëring.

Het toestel kan je vast laten installeren of kan je gewoon insteken in het contact van de aansteker.

Privacy

Alle gegevens die getransfereerd worden zijn versleuteld. Dit verzekert de privacy van de gebruiker op elk moment. Je kan altijd nazien hoeveel kilometers er werden gereden. Ook kan je gemakkelijk je account laten verwijderen bij Satellic eens je het OBU toestel niet meer nodig hebt.

Liefkenshoektunnel

 Vanaf dit jaar kan je je OBU toestel ook gebruiken voor de Liefkenshoektunnel. Jouw OBU kan je (laten) activeren om zonder oponthoud de tolpoorten voorbij te rijden. Je kan dan ook genieten van het laagste toltarief!

Bij aankomst registreert een antenne automatisch uw OBU waarna de slagboom opengaat, het light op groen springt en je de weg kan vervolgen. Je hoeft dus niet meer te zoeken naar je kaart of zelfs halt te houden aan de tolpoort. De afrekening van de tol zal dan op dezelfde wijze als de kilometerheffing gebeuren. Nadien kan je dan ook de factuur downloaden via de Road User Portal van Satellic. Voor meer info kan je altijd hier terecht of op de website van de Liefkenshoektunnel voor meer info over de tarieven.

Heb je vragen over dit product of wil je een bestelling plaatsen?

Neem contact met ons op!